Ha szilveszter, akkor pezsgő
2013.01.01. 08:45

Szilveszter pezsgő nélkül elképzelhetetlen. Újév előestéjén talán nincs olyan ember, aki ne koccintana a gyöngyöző nedűvel. Ma ez a folyadék mindenki számára elérhető, néhány száz évvel ezelőtt azonban ez a leggazdagabbak itala volt.
A pezsgő valamikor az 1600-as évek végén, illetve az 1700-as évek elején egy véletlennek köszönhetően született meg. Champagne vidékén páter Perignon, a Reims környéki hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője erjedetlen cukrot tartalmazó bort, vastag falú palackban parafadugóval zárt le. Karácsony táján barátait ezzel kínálta, s mikor megkóstolta a gyöngyöző bort, így kiáltott: ”A csillagokat iszom!”.
Don Perignon rájött, ha a nem teljesen kierjedt mustot légmentesen lezárja, gyöngyöző bort kap. A pezsgő elkészítésének módját sokáig óriási titokként őrizték, majd nemcsak az derült ki, milyen módszerrel lehet a nedűt előállítani, de az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés is, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre. Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált.
Az első pezsgőgyárat Németországban, 1825-ban alapították. Nem sokkal maradtunk le mögöttük, hiszen a történelmi Magyarországon, Pozsonyban 1835-ben már két gyár is létesült: az Ech és a Huber cég.
Hazánk első pezsgőgyárát a Hubert I. E. cég alapította 1826-ban Pozsonyban. 1835-ben, szintén Pozsonyban létrehozták az Esch és Társa, 1842-ben a Palugyay József és Fia céget, mely a 19. század végére az egyik legnagyobb borkereskedő és pezsgőgyártó céggé fejlődött.
Az első pesti pezsgőgyár alapítása Hölle Márton borkereskedő nevéhez fűződik (1852). Pécsett 1876-ban alakult meg az Első Baranyai Bornagykereskedés és Pezsgőgyár Littke L. cég, amely 1944-ig működött.
A máig egyik leghíresebb pezsgőgyár a budafoki Törley (1882) névhez kötődik. Törley József üzemét a francia származású Louis François működtette. A történet szerint Törley és François összevesztek a pincekulcson, így Louis és César François 1886-ban saját gyárat alapítottak, az 1896-os millenniumi kiállításon mutatták be pezsgőjüket. A két háború közötti időszakban hazánkban 18 céggel Budafok lett a pezsgőgyártás fellegvára.
A pezsgőféléket az alapot képző borhoz adagolt cukortartalom és az erjesztési technológia (palackos vagy tank) módozata alapján osztályozzák. Ennek megfelelően az alábbi fajtákat különböztetjük meg:
-
Brut nature, naturherb: a lehető legszárazabb, a másodlagos erjesztésnél egyáltalán nem adnak hozzá cukrot.
-
Extra brut, extra herb, extra sec: nagyon száraz, elhanyagolható cukortartalom.
-
Sec, dry: száraz.
-
Demi sec, medium dry: félszáraz.
-
Doux, sweet: édes, 50 g/ml feletti cukortartalom.
Sokan nem félnek a pezsgő kibontásától, pedig technikája könnyen elsajátítható. A lényeg, hogy a nedű megfelelően le legyen hűtve, majd a borítás leszedése után meg kell fogni a dugót, tekerni kell egyet az üvegen, majd hagyjuk, hogy a dugó magától kijöjjön.
Bortura.com - erdon.ro - barikad.hu
|